KIES JE BEROEP | holistisch psycholoog

HOE WORD IK EEN HOLISTISCH PSYCHOLOOG?

De holistische psychologie gaat uit van het standpunt, dat het geestelijke en spirituele welbevinden van een mens niet los kan worden gezien van zijn totale levensstijl en wereldbeeld. Patroonherkenning en persoonlijk energiebeheer spelen een belangrijke rol in het doorbreken van routine en programmeringen. 

HOE WORD IK EEN HOLISTISCH PSYCHOLOOG?

Als je graag met mensen werkt en tegelijkertijd graag met statistieken en gegevens werkt, dan is de job van psycholoog wat voor je. Holistische psychologie houdt zich speciaal bezig met de mens in zijn omgeving, diens zinvolle balans tussen lichamelijk welzijn, emotionele stabiliteit en mentale helderheid. Daarvoor kan een professionele coachingopleiding met bijvoorbeeld spirituele specialisatie ook voldoende zijn, maar het is een pré als je al als psycholoog gekwalificeerd bent.

Een holistisch psycholoog begrijpt dat het lichaam laat zien wat er op geestelijk en spiritueel vlak te leren valt. Voor velen is het echter een wereld die niet bestaat. Daarom helpt een holistisch psycholoog je als een soort gids, totdat je je bewust wordt van wat zich in jouw organisme afspeelt. De holistisch psycholoog vertelt je niet hoe het zit, hij weet.

In Nederland zijn er nog weinig opleidingen voor holistische psychologie, maar er zijn wel soortgelijke opleidingen te vinden voor het fysieke aspect, de gedrags- en levensprocessen, het zieleleven en de geestelijke dimensie. Het is zaak om je goed te oriënteren en na te gaan of er ook sprake is van een keurmerk of kwalificatie.

Peter Kemperman,
holistisch psycholoog voor zelfmanagement

“Ik help mensen zich te bevrijden van hun lijden en stabiliteit te vinden in de vorm van lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn in relatie tot de omgeving. Dat is de heelheid van de holistische psychologie”, legt Peter Kemperman uit.

FEITEN

Opleiding psycholoog: bachelor- en masterstudie.

Opleiding holistisch psycholoog: diverse coachingsopleidingen met specialisatie.

  • Psychologie houdt zich bezig met het gedrag van mensen en hun beleving.
  • Ervaar je dat psychologie een wetenschap is en dat je afstand kunt nemen en objectief kunt zijn.
  • Neem je niet snel genoegen met opvattingen die plausibel klinken of door veel mensen worden gedeeld.
  • Je bent zelf een voorbeeld in holistisch leiderschap.

Als afgestudeerd psycholoog koers je richting gezondheidszorg, onderwijs, bedrijfsleven of overheid. Ambieer je een baan als onderzoeker, dan solliciteer je als promovendus naar een promotieplaats. Ben je een holistisch psycholoog, dan ben je vaak een ondernemer die een opleiding verzorgt of die zelf een praktijk heeft.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Het beroep van psycholoog biedt een breed beroepsspectrum. Er zijn ontwikkelingspsychologen, arbeids- en gezondheidspsychologen, cognitieve psychologen, klinisch psychologen, sociaal psychologen, methodologen en organisatiepsychologen. Ook de relatie tussen brein en het gedrag is een opkomend beroep. Psychologen zijn zeer gevraagd, vooral omdat het beroep meer biedt dan een coach kan bieden. Een psycholoog zal niet snel vervangen worden door een robot.

Holistisch psychologie is een nieuw beroep en is vaak niet academisch. The International University of Professional Studies op Hawaii verzorgt een opleiding tot holistisch psycholoog. Daar kun je zien welke modules er te volgen zijn en hoeveel studiepunten ze opleveren en hoeveel er nodig zijn om af te studeren.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?