KIES JE BEROEP | duurzame architect

HOE WORD IK EEN NIEUWE ARCHITECT DIE DUURZAAM OF CIRCULAIR WERKT?

 

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft ze ontworpen: groene woontorens in Zwitserland en Italië. Maar nu gaat hij dat ook doen voor China. De Chinese regio Liuzhou gaat een hele stad bouwen met duurzame woontorens voorzien van bomen en planten.

Stefano Boeri, duurzame architect

WERKEN ALS DUURZAME ARCHITECT

Als je als kind in de natuur gespeeld hebt en een boshut gebouwd hebt, dan heb je wellicht talent voor duurzame architectuur. Je hebt dan bedacht met welk materiaal je het ging maken en hoe het eruit moest komen te zien.

Zuinig zijn op onze planeet, dat is de universele betekenis van ‘duurzaamheid’ of ‘circulair’. Voor duurzame architecten betekent het dat architectuur gebouwd, gebruikt en gesloopt kan worden met minimale impact op het milieu. Het toepassen van natuurlijke, biobased bouwmaterialen ligt dan voor de hand en efficiënt omgaan met energie is vanzelfsprekend.

Want een architect ontwikkelt concepten voor bouwwerken. Of het nu eengezinswoningen, scholen of om een fabriek gaat, je bent tijdens de planning steeds bezig met duurzaam materiaalgebruik, constructies, isolatie, enz.

Om klanten een indruk te kunnen geven, maak je zelfs een digitaal 3D-ontwerp en werk je de kostenraming uit met toeleveranciers en ambachtslieden. Je bent daarnaast ook bezig met het vergunningenbeleid en je bent in contact met de overheid en bouwinstanties. Met hen bespreek je de wettelijke richtlijnen waarmee de nieuwbouw te maken heeft. Tijdens de bouw ga je steeds na hoe het gesteld is met de duurzame kwaliteit en de voortgang van het bouwproject. Het mooiste van je beroep: je ziet dat je duurzame visie realiteit wordt.

Thomas Rau, architect van de toekomst

Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is guided by the future. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is.

FEITEN

Het klinkt heel eenvoudig: om architect te worden moet je architectuur gaan studeren. Het is een heel breed begrip. Daarom zijn er vele mogelijkheden om te studeren aan de universiteit of hogeschool.

Opleiding architect mbo: Op het middelbaar beroepsonderwijs zijn er een aantal mogelijkheden die relevant zijn aan het volgen van een architect opleiding. Maar er bestaat geen opleiding op het middelbaar beroepsonderwijs, waarmee je officieel de titel ‘architect’ kan krijgen. Voor deze titel en de bijbehorende vaardigheden en kennis, moet je een opleiding volgen op een hoger niveau.

Opleiding architect hbo: Op het hoger beroepsonderwijs zijn er meer mogelijkheden om een architect opleiding te volgen. Via het hbo kun je bij gekwalificeerde hogescholen uiteindelijk ook de titel ‘architect’ krijgen. Zo is er bijvoorbeeld de Academie van Bouwkunst in Amsterdam waarbij afgestudeerden zich kunnen inschrijven in het architectenregister.

Opleiding architect universitair: Op de universiteit kun je een volwaardige studie volgen die je opleidt tot architect. Deze architect opleiding is de opleiding bouwkunde. De opleiding bouwkunde is te volgen op de technische universiteiten. Je kunt niet zo maar instromen op deze universiteiten. Je zult het op het vwo op je middelbare school het juiste vakkenpakket moeten hebben gevolgd. Een andere optie is om vanuit het hbo door te stromen naar de universiteit. Hiervoor zul je wel een aansluitende studie voor moeten hebben gevolgd. Een goede hbo studie die aansluit bij de ‘architect opleiding’ op de universiteit is de studie hbo bouwkunde.

In Nederland zijn er drie technische universiteiten: de Technische Universiteit Eindhoven (TUe), De Technische Universiteit Delft (TUD) en de Technische Universiteit Twente (UT). In de rest van de wereld liggen nog veel technische universiteit waar je een architect opleiding kunt volgen.

Nadat je op een van de universiteiten je bachelor fase hebt afgerond, kun je je gaan specialiseren in de master fase. Enkele specialisaties zijn Architecture, Building and Planning en Construction, Management and Engineering.

TOEKOMSTVERWACHTINGEN

Jouw toekomst als architect zal of in loondienst van een architectenbureau zijn of je maakt je zelfstandig als vrije architect. Ook de overname van een bouwonderneming of partnership is mogelijk.

Het beroep van architect is aan het veranderen. Dat wordt vooral zo ervaren in West-Europa waar door de financiële crisis en demografische dalingen de diensten van de architect niet meer vanzelfsprekend worden afgenomen. Moet de architect in de huidige markt misschien meer initiatief nemen? Zelf ondernemen en bijvoorbeeld projecten organiseren, andere markten verkennen of duurzame materialen en producten ontwikkelen? Ja. De nieuwe, duurzame architect is een breed inzetbare professional die de maatschappelijke problemen van nu naar zijn hand kan zetten.

Samenwerken is de toekomst voor de nieuwe, duurzame of circulaire architect, waar het werk schuilt in de beste zijn in je eigen niche.Maar door te werken binnen bepaalde niches van het bouwproject en zich te specialiseren in aspecten als BIM en energieneutraal bouwen, maakt de architect zich onmisbaar binnen het bouwproces. De architect zal zich in de toekomst dienstbaar moeten opstellen en zich moeten onderwerpen aan de ontwerpideeën van een andere architect. Specialisatie is dus noodzaak.

Als je een netwerker bent, maatschappelijk gericht, creatief en bovendien technisch goed onderlegd bent, dan kunnen deze vaardigheden ervoor zorgen dat verschuivingen in de samenleving in goede banen geleid kunnen worden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?