BEN SMITH | 3D ocean farming | vitale evolutie

Ben Smith

CEO van GreenWave

GreenWave supports a new generation of ocean farmers and innovators working to restore ecosystems, mitigate climate change, and build a blue-green economy.

Bezoek GreenWave op:

Ben Smith van GreenWave: ‘De zee zal onze redding zijn’

Er zit nog vis in de zee. Maar helaas worden veel vissoorten met uitsterven bedreigd. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich ook zorgen om de teruglopende aantallen. De hoogste tijd om zelf vis en zeevoedsel te gaan kweken, vindt Ben Smith van GreenWave in de Verenigde Staten. Het doel is een schoner en gezonder zeemilieu.

Ben Smith heeft het allemaal meegemaakt: overbevissing, klimaatverandering en werkloosheid in de visserij-industrie. Al vanaf zijn veertiende was Ben Smith al werkzaam op een vistrawler in Newfoundland. Op de oceaan heeft hij met ellenlange sleepnetten gevist, daarmee het ecosysteem vernietigend. De flora en fauna verdwenen en lokale vissers verloren hun bron van bestaan. Ben kon dit niet meer aanzien.

Op basis van een onderzoek van Dr. Charles Yarish van de Universiteit van Connecticut nam hij het initiatief om 3D Ocean Farming op te richten, waarbij hij de hele oceaankolom gebruikt om in een klein gebied voedsel zoals kelp, oesters en schelpdieren te gaan kweken. Nu is hij CEO van GreenWave, een van de meest revolutionaire ondernemingen op het gebied van aquacultuur. Met zijn innovatieve ideeën rondom Ocean Farming heeft hij intussen vele prijzen gewonnen.

Negenennegentig procent van alle kweekvis in de wereld wordt nog geteeld in (half) open vijvers, of kooien vanwaar uit het vuile water zo wegsijpelt naar koraalriffen, rivierdelta’s of mangroves. Ben Smith ziet zijn nieuwe manier van werken in de oceaan als een paradigmaverschuiving. Het algehele idee is om niet in monoculturen te denken maar in polyculturen. Verder gebruikt hij de hele zeekolom en verbouwt hij het zeevoedsel in een zo klein mogelijk gebied. Daarmee kan hij de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Maar daarenboven wil hij het proces zo natuurlijk en duurzaam mogelijk houden.

In de Verenigde Staten is veel duurzame wildvisserij te vinden. De beste in de wereld. Maar er zou meer moeten gebeuren: het voorkomen van bijvangst, vervuiling en overbevissing. Het goede nieuws is dat oceaankweek een van de snelst groeiende sectoren is, maar veel van die oceaankweek is ook nog gebaseerd op genetische manipulatie. Toch is een andere manier van denken in de visserij-industrie nodig, want klimaatverandering en overbevissing kan wel eens roet in het zeevoedsel gooien. We moeten onze relatie met de zee daarom aan een serieus onderzoek onderwerpen, vindt Ben Smith.

Ook De Gentse hoogleraar Sorgeloos zou graag, samen met Nederland, een ‘open zeeboerderij’ willen opzetten bij een windmolenplatform in de Noordzee: in het midden een kooi voor koudwatervissen als kabeljauw of heilbot, daaromheen schelpdieren (mosselen, oesters of St. Jacobsschelpen), en daar omheen weer zeewieren. Het overtollige visvoer wordt opgegeten door de schelpdieren; de mest gaat naar de zeewieren, die ook marktwaarde hebben vanwege hun waardevolle voedingsstoffen.

Auteur Mary Span | ©EVOLUTIEGIDS | 170920

water

Water, evolutionaire schepper van leven

Water is multifunctioneel. Je kunt het niet alleen drinken en erin zwemmen, water is nodig voor productie van voedsel.

city-meriens

Steden bouwen
op zee

De Franse architect Jacques Rougerie kwam met een ingenieus idee: waarom niet voorsteden bouwen op zee?

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?