BABS VAN GEEL | medicijn tegen eenzaamheid | sociale evolutie

Babs van Geel

Initiator Stichting Met je Hart

EET met je hart & restaurants & gasten maken ontmoetingen voor ouderen mogelijk. Met elkaar, voor elkaar.

Bezoek Babs van Geel op:

>

Eenzaam? Eet met je Hart

Fotograaf Babs van Geel is het perfecte voorbeeld van iemand die opstaat en evolutionair het verschil maakt. Met haar initiatief Eet met je Hart verbindt ze ouderen die eenzaam zijn. Want zij gelooft dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner én rijker maakt. Ze wilde iets doen voor mensen die er zelf niet op uit gaan.

Babs van Geel is afgestudeerd als fotograaf met een maximale beoordeling, maar wilde het daarbij niet laten. Ze wilde iets doen voor mensen die er zelf niet op uit gaan, eenzaamheid aanpakken én anderen daar bewust van maken. Met vrijwillige medestanders heeft ze Stichting Met je Hart opgericht. Daarmee slaat ze een brug tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Het idee om ontmoetingen voor eenzame ouderen te organiseren in deelnemende horecazaken slaat aan. Er ontstaat een echt contact tussen ouderen, jong en oud en buurtgenoten. En de ontmoetingen leiden op hun beurt weer tot nieuwe activiteiten.

De stichting is in zestien gemeenten actief, met driehonderd vrijwilligers, maar Babs wil meer gemeenten interesseren. Stichting Met je hart werkt in iedere gemeente samen met huisartsen, ouderenverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, pastors en buurtbewoners. Deze zorgpartners hebben goed zicht op de eenzaamheid van ouderen.

De kracht van Eet met je Hart zit ‘m in de eenvoud. De stichting organiseert campagnes in lokale restaurants, waar klanten gedurende een periode van zes weken bij de rekening een euro extra kunnen doneren. Dat geld wordt vervolgens in zijn geheel gebruikt om ontmoetingen voor ouderen in dezelfde restaurants te organiseren. Het initiatief werkt via een soft franchiseprincipe.

Nederland telt begin 2017 3,1 miljoen 65-plussers, waarvan 0.7 miljoen 80-plussers. Dit aantal zal de komende jaren snel stijgen. In 2040 leven er 4.7 miljoen 65-plussers in Nederland (26% van de totale bevolking), waaronder 2 miljoen 80-plussers (CBS).
Er zijn meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Hiervan voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts een keer in de maand een sociaal contact. (Onderzoek TNS/NIPO, november 2012). Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam. 

Uit eten staat voor genieten, plezier, samen zijn met geliefden en vrienden en geluk delen met elkaar, en dit alles in een warme sociale context. Zou het nu niet mooi zijn als we een beetje van dit gevoel kunnen delen met ouderen die in eenzaamheid door het leven gaan?

Join the [w]evolution

Auteur Mary Span©EVOLUTIEGIDS | 170930
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
fransmanders1

Burgerinitiatieven in de wijk

Frans Manders is een leider en een kartrekker met sociale ideeën. Iemand die in torenstad Zutphen actief de leiding neemt bij het samenbrengen van mensen in de wijk.

Streetart in wijken

Buurtateliers laten slaapwijken schitteren

Wijken zijn soms slaapwijken geworden. Maar ze hebben baat bij creatieve en culturele buurtateliers.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?