AMARANT | het gezonde pseudograan van Mary Delano | vitale evolutie

Mary Delano

Making More Health met amarant

Mary Delano gebruikt amarant, een plant met een hoog voedingsgehalte om gezondheid van (arme) mensen te verbeteren.

Making More Health met amarant,

het gezonde pseudograan van Mary Delano

Mary Delano uit Mexico zweert bij amarant, een Mexicaanse plant die door de Azteken als het geheim van gezondheid werd beschouwd. Wetenschappers bewijzen nu dat ze gelijk hebben. Daarom heeft biologie-ingenieur Mary Delano het gewas amarant sinds 2005 weer op de kaart gezet.

In Mexico heeft de arme bevolking te maken met ondervoeding en voedselschaarste. Een nog grotere groep worstelt met obesitas en diabetes veroorzaakt door het overvloedige aanbod van ongezond voedsel. De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken, maar fastfood blijkt een goedkopere optie voor gezinnen.

Obesitas
De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties gaf een gezondheidswaarschuwing af vanwege het grote aantal mensen met obesitas (32,4%) en diabetes in Mexico. Obesitas is een vorm van verkeerde eten en met een armoedecijfer van 56 procent hebben veel Mexicanen niet genoeg geld om verse en voedzame producten te kopen.

Amarant
Er zijn verschillende manieren om obesitas te bestrijden. De bestaande maatregelen hebben jammerlijk gefaald om enige impact te hebben want obesitas neemt nog steeds wereldwijd toe. De OESO beveelt etikettering van voedingsmiddelen aan. De organisatie heeft ook apps aangeprezen die mensen helpen met gewichtsverlies evenals promotiecampagnes op sociale netwerksites. Volgens Mary Delano is de beste manier om zwaarlijvigheid tegen te gaan door – naast sport – voedingsmiddelen te vervangen door volle granen, amarant en groenten.

Mary Delano

Activiste
Biologie-ingenieur en activiste Mary Delano uit Mexico gebruikt amarant – een vergeten, kruidachtig gewas van de Azteken met een hoog voedingsgehalte – om de voeding, psychische gezondheid en economische leefomstandigheden van de Mexicanen te verbeteren. Amarant ziet er uit als graankorrels, alleen is het geen graan, maar een zaad en bevat het geen gluten. Het zaad zit bomvol voedingstoffen: het is rijk aan vitamine B, vitamine E en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium en zink. Ook bevat het eiwit lysine: dit aminozuur houdt onder andere je huid en hart gezond en heeft een gunstig effect op je cholesterolniveau. Omdat amarant zo rijk is aan calcium, is het heel geschikt voor mensen die geen melkproducten gebruiken. 

NASA
Delano traint nu vrouwen om amarant te planten, te koken en te verkopen. “Amarant moet terug naar Mexico”, zegt ze. “Het is Mexico, tierra del amaranto. Mexico, Land van amarant. Mary en een team van wetenschappers heeft namelijk aangetoond dat amarant cholesterol vermindert en kanker voorkomt. Amarant vervangt bovendien melk en vlees, dure producten die vaak niet betaalbaar zijn voor de arme gezinnen. Dat is de reden waarom NASA het heeft geselecteerd als onderdeel van het dieet voor astronauten. Maar het beschikbaar stellen van amarant is één ding en het mensen laten eten is een andere, een uitdaging die activiste Mary Delano niet uit de weg gaat.

Making More Health
Maïs is zonder twijfel de koningin binnen de Mexicaanse voedselketen, maar amarant is hard op weg om een opmars te maken. De gezondheid van vele mensen is namelijk in het geding. Maar het vraagt nogal wat inspanningen om dit relatief onbekende gewas onder de aandacht te brengen. Mary Delano doet dat via haar mondiale initiatief en community Making More Health, Mexico Tierra de Amaranto, lezingen en via video’s. “Bonen zijn prachtig en maïs is geweldig”, zegt Delano, “maar een tortilla met maïs en amarant is veel gezonder.” Amarant heeft een sterk moutachtige smaak, maar door maïs toe te voegen blijft een tortilla nog steeds erg lekker. En de combinatie van de twee heeft de voedingskwaliteit van vlees. Het zaad kan zeer divers worden toegepast: gepoft, geroosterd, in de soep, in granenontbijt, als meel voor onder andere brood of als topping. Het blad wordt ook wel in salades gebruikt.

Volgens een studie zal Mexico tegen 2080 tot een derde van zijn op maïs gerichte landbouwproductie verliezen door klimaatverandering. Wat betekent dat amarant, met of zonder steun van de regering, misschien wel een goed alternatief landbouwproduct zou kunnen worden. “Change doesn’t happen”, zegt Mary Delano. “Evolutie vraagt om discipline, moed en motivatie. En veel toewijding om mensen te helpen bij het verbouwen van dit gezonde pseudograan. Daarom trainen wij nu leiders van Mexicaanse gemeenschappen om het product te promoten en anderen te leren hoe ze het gewas kunnen kweken. Amarant blijkt gewoon een machtig wapen tegen armoede en voedselschaarste te zijn”, aldus de activiste.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 190702
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

De verborgen honger in de wereld

In 2017 leden 821 miljoen mensen honger. Een op de negen mensen lijdt honger. Ze hebben te weinig te eten, het eten is niet voedzaam genoeg of is te eenzijdig. De trend is sinds 2014 weer stijgend. Die recente toename komt allereerst door conflicten – 15% van alle mensen met honger leeft in een conflictgebied. De andere grote boosdoener is klimaatverandering. Want de steeds heftiger wordende periodes van droogte, onvoorspelbare regens, overstromingen en stormen hebben een hele grote impact op de 2.5 miljard kleinschalige boeren op deze wereld, die voor hun inkomsten en eten immers volledig afhankelijk zijn van regen. Bron: The Hunger Project.

Wetenschappers op zoek naar voedzaam eten

Een nieuwe serie van BBC Future en BBC World News – onderzoekt waar ons eten vandaan komt en hoe dit in de nabije toekomst zal veranderen: Follow the Food. Bron: BBC.

Evolutiegids: wake up call

vleesindustrie

Vlees blijven eten?
Kan de planeet dat aan?

Plantaardig heeft toekomst, want meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Kan de planeet dat wel aan?

Feed the world in De Evolutiegids

Vitaal voedsel
voor morgen

In 2050 zal de aarde 9 miljard monden moeten voeden. Hoe gaan we dat doen? En hoe kunnen we samen de overgang naar een duurzaam voedselsysteem maken? 

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?