Alternatieve energiebronnen op een rij
Met alternatieve energiebronnen is méér mogelijk dan je denkt. De waarlijk evolutionaire ideeën komen uit onverwachte hoek. Wat dacht je van golfenergie, zwaartekracht of brandnetels? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.
Hoe kunnen we straks ons huis verwarmen zonder gebruik van gas? Hoe realistisch zijn de huidige plannen voor energieopwekking? Het duurt lang voordat nieuwe technologieën worden omarmd. Maar het is wel belangrijk om bij te houden wat er zoal op de markt komt of waarmee geëxperimenteerd wordt.
Golfenergiecapsule
Fred Gardner van Teamwork Technology en Idea, de incubator bij de InHolland hogeschool in Alkmaar, kwam toch weer uit bij zijn oude liefde: golfenergie, maar dan klein en fijn. Met 10 tot 15 meter hoogte past de Symphony golfenergiecapsule niet in een tuinvijver. De onderwater lippenstift Symphony heeft geen megagolven nodig maar juist kleine en middelgrote golven. Een groot voordeel, want hoge golven veroorzaken enorme krachten en vergen dus ook zeer sterkte, kostbare, constructies.
Energie uit brandnetels en distels
Samen met Stichting het Zuid-Hollands Landschap en Vermeulen Groep is Ekodorp een bijzondere pilot gestart. Voor het overschot aan distels en brandnetels dat de stichting heeft, zet Ekodorp haar biovergister in om de gewassen om te zetten naar duurzame energie. De pilot moet duidelijk maken of de gewassen geschikt zijn voor effectieve vergisting en of het transport goed te regelen is. Bij positieve resultaten wordt de pilot volgende zomer uitgebreid.
Auto rijden met mierenzuur
Chemicus Bob Ursem en kweker Koos van der Meij willen tropische brandnetels kweken voor het genereren van mierenzuur. Als het aan hen ligt rijden we straks met onze auto op mierenzuur. Studenten van TU Eindhoven ontwierpen al eerder een bus die rijdt op mierenzuur. Ze zien deze energie vooral als een verduurzamer van het lange-afstandsverkeer. Het kan door relatief goedkope investeringen worden ingevoegd in de bestaande infrastructuur. Voertuigen die erop kunnen rijden, zijn er nog niet. Daarvoor is het nog te vroeg. Wel is al een testmodel op schaal ontwikkeld.
Powerwindow
Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo ontwikkelden in het bedrijf Physee een speciale raamcoating. Dat is een raam met dubbelglas, waartussen in de afstandhouders smalle (15 mm) stroken met zonnecelletjes (monokristallijn silicium, met een maximaal rendement van 24,5 %) zijn geïntegreerd. De opbrengst van een Powerwindow ligt een factor twaalf lager dan die van een zonnepaneel met hetzelfde oppervlak. Logisch, want het raam moet doorzichtig blijven en laat het meeste licht gewoon door.
Zwaartekrachtenergie
Architect Jan Jaap Ruijsenaars heeft een apparaat uitgevonden waarmee energie gegenereerd kan worden uit zwaartekracht. Hij laat met een simpel systeem een gewicht net in onbalans liggen. Zo gaat het object zelf op zoek naar balans, ofwel: bewegen. Dat heeft natuurlijk alles met de zwaartekracht te maken. De uitvinding is geen perpetuum mobile, omdat er altijd input nodig is.
Waterkrachtenergie
Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren. Langs de kusten kunnen golven en getijdenstromen van de zee gebruikt worden voor het opwekken van energie. De meeste hierna genoemde technieken maken gebruik van golfenergie: Wells luchtturbine, Tapchan, Waterschommel, getijdemachine Tocardo, Wave Dragon en Wave Rotor. Er zijn (nog) geen projecten voor de Nederlandse kust.