ALI MAHLODJI | vluchteling als evolutionaire ondernemer

Hoe je vanuit een vluchtelingenstatus een sterondernemer wordt

De Iraanse vluchteling en nu Oostenrijkse sterondernemer Ali Mahlodji is eigenlijk een superheld die altijd al mensen wilde redden. Na 40 jobs koos hij voor het ondernemerschap. Nu is hij oprichter van Watchado, docent, spreker, auteur en jeugdambassadeur namens de Europese Commissie. Van Ali Mahlodji kun je nog veel leren.

Ali Mahlodji vluchtte met zijn ouders uit Iran naar Oostenrijk. Nu, na meer dan 40 jobs, is Ali Mahlodji een succesvolle, internationale ondernemer. Zijn videoplatform Whatchado richt zich op jonge mensen die nog niet precies weten welk beroep het beste bij ze past. In korte video’s laat hij mensen aan het woord over hun beroep. Dat helpt scholieren en studenten bij hun oriëntatie. Ondernemers kunnen snel nieuwe medewerkers vinden. Twee vliegen in een klap.

Ali heeft meer dan 40 jobs uitgeprobeerd – in de bouw, als leraar, achter de kassa, maar ook als consultant en projectmanager voor grote ondernemingen. Maar als kind had hij een droom: een carrièreplatform ofwel een handboek met levensverhalen. Eigenlijk een overzicht met alle jobs die er in de wereld te vinden zijn. Het idee is om mensen uit alle branches en vakgebieden aan het woord te laten over hun beroep. Dit idee werd in 2011 werkelijkheid: Watchado (ofwel What to do). In 2012 werd dit gevolgd door de oprichting van een BV. Drie jaar later gaf hij zijn zetel als directeur aan zijn jeugdvriend Jubin Honarfar. Sindsdien is hij ambassadeur en spreker namens het platform.

Op het platform Watchado zijn nu meer dan 6000 video’s uit de hele wereld te vinden en elke maand komen daar zo’n 130 korte video’s bij. En zijn onderneming dient als voorbeeld voor andere ondernemingen vanwege zijn onconventionele bedrijfscultuur die helder en kameraadschappelijk is.

Zijn videoplatform heeft intussen een enorm bereik en verbindt mensen met elkaar, geeft voorlichting en helpt mensen hun maatschappelijke meerwaarde te vinden. Dat geldt niet alleen voor jonge mensen, maar ook voor vluchtelingen. Een vluchteling is volgens Ali perfect voor de arbeidsmarkt. Ze zijn internationaal ingesteld en flexibel. En wat is de sleutel voor het succes van vluchtelingen? Volgens Ali Mahodji is dat 90 procent taalbeheersing en 10 procent internationale oriëntatie. “Als buitenlander moet je de taal beter beheersen dan de lokale bevolking.”

“Natuurlijk zitten er tussen de vluchtelingen zwarte schapen. Die zitten in elk systeem. Vluchtelingen dien je niet massaal te benaderen, maar als individu. Zo leg je een goed fundament voor de toekomst.” Maar belangrijker vindt Ali nog dit: “In de Westerse wereld zijn we erg gericht op prestatie en succes. Maar mislukkingen liggen ook op de loer. We zouden veel meer van onze mislukkingen moeten leren. Mislukken hoort er gewoon bij. Zodra je dat negeert is dat voer voor angst. Het verstikt ieders talent en potentie voor de toekomst.” Mahlodji vindt het daarom belangrijk dat we een tolerante maatschappij worden, waarin mislukken gezien wordt als een rijke ervaring. “Goed weten wat je wilt, een persoonlijke visie hebben en een realistisch beeld van je eigen competenties, maar ook het gebrek aan talenten onder ogen durven zien, zijn de kernelementen voor een succesvol leven. Allemaal belangrijk, maar waarschijnlijk is het belangrijkste element van succes, dat je leert van je mislukkingen.”

AUTEUR MARY SPAN | ©LOGE21 | 170811

Ali Mahlodji

Chief Storyteller

Ali Mahlodji heeft het carrièreplatform Whatchado opgericht om anderen te ondersteunen bij het vinden van hun passie en beroep. In 2013 werd Ali door de Europese Commissie voor het leven benoemd tot jeugdambassadeur.

 

Bezoek Ali Mahlodji op:

_____

_____

telepathischetechnologie

Wordt telepathische technologie straks mogelijk?

Mary Lou Jepsen, oprichter van Openwater, heeft een scannende visie. Ze wil telepathische technologie mogelijk maken.

bensmith1

Ben Smith: ‘De zee zal onze redding zijn’

Helaas worden veel vissoorten met uitsterven bedreigd. De hoogste tijd om zelf vis en zeevoedsel te gaan kweken, vindt Ben Smith van GreenWave in de Verenigde Staten.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Sending

Onze evolutiegids is vernieuwd en uitgebreid. Share it!

Log in with your credentials

Forgot your details?