AL GORE | klimaatactivist | duurzame evolutie

Al Gore

Politicus en klimaatactivist

Tien jaar geleden schokte Al Gore met zijn documentaire ‘An Inconvenient Truth’ de hele wereld. Er wordt vaak over de film gezegd dat deze heeft bijgedragen aan het klimaatbewustzijn in de wereld en een hoop mensen heeft geïnspireerd. Toch schijnt het gevaar van klimaatverandering niet echt tot de mensen door te dringen.
Bezoek Al Gore op:

The Truth of Power van Al Gore

Ex-vice-president van de Verenigde Staten en klimaatactivist Al Gore overdrijft volgens sommigen. Maar is dat zo? Hij slaat nog steeds de trom van klimaatverandering, ook al wordt dat momenteel door de president van de VS niet gewaardeerd. Al Gore komt nu uit met een nieuwe docu: ‘The Truth of Power’, waarbij hij meer ingaat op de oplossingen voor klimaatverandering.

Het klimaatakkoord van Parijs in 2015 heeft tot een ongekend resultaat geleid, ook al is de Verenigde Staten naderhand afgehaakt. Je kunt van alles beweren van Al Gore, ex-vicepresident van de Verenigde Staten en klimaatactivist, maar hij heeft wel voor een beweging gezorgd. Helaas voelen veel mensen de urgentie van klimaatverandering niet. Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoogstaande prioriteiten bij gemeentes of provincies in Nederland staat daar klimaatverandering vaak niet tussen.

Maar Al Gore gaat door om zijn boodschap voor klimaatverandering voor het voetlicht te brengen, nu met de documentaire ‘An Inconvenient Sequel, The Truth of Power’. In zijn nieuwe film besteedt Gore meer aandacht aan de oplossingen voor het klimaatprobleem, want die liggen volgens hem inmiddels klaar. Hij gelooft in de kracht van mensen om alles mogelijk te maken. ‘Hoop is motiverend. De afwezigheid van hoop is vernietigend’, zegt Gore. ‘We moeten niet bang zijn voor mislukking. Mijn leven heeft me geleerd om door te gaan met wat goed voelt. We kunnen de klimaatcrisis oplossen.’

In de film brengt hij een uitgebreid bezoek aan het aartsconservatieve stadje Georgetown in Texas, dat volledig op schone energie draait. Volgens de voormalige politicus heeft de klimaatstrijd bijna een ‘keerpunt’ bereikt, zoals eerder is gebeurd in de taaie strijd die is gevoerd tegen slavernij, tegen rassendiscriminatie en voor het vrouwenkiesrecht. Inmiddels kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat die thema’s ooit omstreden waren. Zo zal het ook met het klimaatbeleid gaan, voorspelt Gore.

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 170803
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

Deel de kennis van De Evolutiegids

Vervolg op Inconvenient Truth: er is hoop

20-11-19: Hoewel door de eerdere documentaire van 2006 het gros van de mensheid inderdaad werd wakker geschud, zijn de problemen nog lang niet opgelost. Vandaar dat Gore ook stug is doorgegaan met de lezingen, zoals we kunnen zien in het tweede vervolg: An Inconvenient Sequel: Truth to Power. Indrukwekkend en verontrustend. Al Gore: “De veranderingen gaan me lang niet snel genoeg. Maar tegelijkertijd ben ik nu hoopvoller dan toen. Natuurlijk, de klimaatcrisis is op sommige punten erger dan destijds voorspeld, maar elf jaar later kunnen we nieuwe elementen aan de discussie toevoegen… oplossingen. Zonne- en windenergie zijn betaalbaar geworden en kunnen dus op grote schaal worden ingezet. En dat geeft me hoop. We zitten nu midden in de duurzaamheidsrevolutie, die de kracht heeft van de industriële revolutie en de snelheid van de digitale revolutie. Deze revolutie zal enorme veranderingen tot gevolg hebben. Zeker nu duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele brandstoffen. Wat betreft de klimaatcrisis zijn we nu vlak bij dat kantelpunt, maar we moeten wel nú in actie komen. Iedereen moet zijn persoonlijke verantwoordelijkheid nemen en druk uitoefenen op politieke leiders.” Bron: VPRO.

ELKE DAG KOMEN WE DICHTER BIJ EEN OPLOSSING MAAR WE HEBBEN DOENERS ZOALS JIJ NODIG | AL GORE

forestcity

Smogetende Forest City in China

China wil vervuiling weren door de bouw van bossteden. De bergregio Liuzhou bouwt momenteel aan een enorme bosstad.

highline

Evolutieplekken die inspireren en verbinden

Zoek je een plek met sociale impact waar je anderen informeel kunt ontmoeten en waar je geïnspireerd wordt? De Evolutiegids ging voor je op zoek.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?