ADJIEDJ BAKAS | eeuw van de burger | sociale evolutie

 Volgens Adjiedj Bakas komt de Eeuw van de Burger eraan…

sociale evolutie bij De EvolutiegidsTrendwatcher Adjiedj Bakas schreef een prikkelend boek over de overheid van de toekomst: De Staat van Morgen. Hoe ontwikkelt burgerschap zich en welk type administratie is daarvoor nodig? Hoe kan de overheid zichzelf terug uitvinden? Het boek is een hutspot met de beste voorbeelden van overheden uit heel de wereld. Volgens Bakas heerst in alle democratiën een vorm van cynisme. Nederland kan na een periode van stagnatie weer een Gouden Eeuw worden.

De Staat van Morgen heet Adjiedj Bakas boek. Het is een duizelingwekkende tocht door verleden, heden en toekomst, op zoek naar de ‘ondernemende democratie’ die de voorspoed van de Gouden Eeuw naar de kroon steekt. Op ongezouten wijze beschrijft hij het toekomstige verdienmodel van Nederland.

Nieuwe gemeenschapsvormen
Met De staat van morgen wil Adjiedj Bakas dat de overheid nu al beseft dat ze een hele hoop dingen mogelijk moet maken voor die nieuwe gemeenschapsvormen. In Duitsland worden leegstaande kantoorgebouwen opgekocht om daar woongroepen te vormen. Dat zou in Nederland een geweldige kans betekenen. Hier staat 30% van de kantoren, zo’n 7 miljoen vierkante kilometer kantoorruimte, leeg. Maar dat kan niet, want het is geen woonbestemming.”

Gouden Eeuw
Adjiedj Bakas
pleit voor staatskapitalisme. Bakas: “Zo’n economisch model hadden we hier tijdens de Gouden Eeuw ook. De staat hielp het bedrijfsleven en werkte goed samen met de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de Westindische Compagnie (WIC) en de bedrijven die daaromheen waren gegroepeerd. Dat is later weggeëbd. Maar er komen in de toekomst opnieuw meer publiekprivate partnerships, vergelijkbaar met Zuid-Korea en Singapore. In het staatskapitalisme is het gedaan met bonussen voor CEO’s die werknemers ontslaan. Je bent immers in loondienst. Het bedrijfsleven is veel te cynisch. Er is te veel zelfverrijking aan de top.”

Op de schop
“Wat ik schets in mijn boek, is tamelijk onvermijdelijk. De overheid moet wel op de schop, omdat er straks domweg onvoldoende mensen zijn om haar in de huidige vorm in stand te houden. Daarnaast omdat de crisis dwingt tot een drastisch andere rolverdeling tussen overheid, markt en samenleving. En bovenal omdat een staatsbestel dat stamt uit de tijd van de industriële revolutie geen partij is in de revolutie die zich nu voltrekt: het ontstaan van de mondiale internetsamenleving.” 
Het boek van Adjiedj Bakas prikkelt van begin tot eind. Zijn analyse over de toekomst van de overheid is een vorm van ‘out of the box’ denken. Een must-read voor bestuurders, leidinggevenden, ambtenaren, politici én burgers.

Trends 2018
In Trends 2018 presenteert Adjiedj Bakas de belangrijkste trends op gebieden zo uiteenlopend als arbeid, technologie, overheid, samenleving, geopolitiek, business, gezondheidszorg, reizen en design.

Positieve insteek
Trendwatcher Adjiedj Bakas (1963) staat bekend om zijn positieve insteek én de accuraatheid van zijn voorspellingen. Hij werd uitgeroepen tot een van de 25 meest creatieve Nederlanders (Management Team) een van de 100 meest invloedrijke mediapersoonlijkheden (Nederlands Media Netwerk) en ‘de paradijsvogel’ die vaak gelijk heeft (GeenStijl).

Join the [w]evolution

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?