EVOLUTIENIEUWS

Zonder nieuws geen Evolutiegids

2019-agenda
ZINVOLLE EVOLUTIE

Noteer in agenda

26 maart 2019:
Polderen over het klimaat in Nijmegen
30 maart 2019:
We doen het samen Festival, Amersfoort
23-25 april 2019:
Annual Conference Conscious Capitalism in Phoenix Arizona
18, 19 en 20 oktober 2019:
De Slag om Grolle in Groenlo
15 november 2019:
Purpose Day, Rotterdam
12 december 2019:
Jan Terlouwlezing met Beatrice de Graaf.
Waterspecial over de betekenis, conservering en toepassingen van water
DUURZAME EVOLUTIE

Water Natuurlijk
grote winnaar

21-03-19: De opkomst bij de Waterschapsverkiezingen ligt boven de 50 procent. Water Natuurlijk won in negen van de 21 waterschappen en is net als vier jaar geleden de grootste geworden. Mensen hebben welbewust een keuze gemaakt bij de Provinciale Statenverkiezingen, maar hebben ook welbewust een andere keuze gemaakt bij de waterschappen. Bron: BNR.
Fietsclip
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Draagbare e-motor
CLIP voor fiets

21-03-19: Bevestig CLIP aan de fiets om moeiteloos te rijden. Ontkoppel, na het parkeren om CLIP op te laden, thuis of op het werk. Bron: Kickstarter.
Tuinwonen in hartje Utrecht
DUURZAME EVOLUTIE

Tuinwonen in hartje Utrecht

20-03-19: In Utrecht start later dit jaar de bouw van Wonderwoods, twee torens uitgerust met 360 bomen en 9.640 struiken, natuur die moet bijdragen aan het herstel van de disbalans tussen mens en natuur, stelt ontwikkelaar Wonderwoods Development. Ze noemen dat de road to happiness 2.0. De bomen en planten op, in en rond de torens nemen CO2 en andere schadelijke gassen op en geven er zuurstof voor terug. Daarbij absorberen ze ook vervuilers als fijnstof, pollen en uitlaatgassen. Bron: Wonderwoods.

SOCIALE  EVOLUTIE

Nieuwe aanpak wijkzorg

17-03-19: Huisartsen in achterstandswijken krijgen door een nieuwe wijkaanpak meer tijd en geld voor hun patiënten. Met steun van Zilveren Kruis, CZ en de Achterstandsfondsen voor huisartsen starten huisartsenpraktijken met de wijkaanpak Krachtige Basiszorg. Dat is nodig, omdat patiënten in achterstandswijken veel vaker bij hun huisarts aankloppen, langere consulten nodig hebben en met complexe problemen komen. Huisartsen kijken naar wat er naast lichamelijk ook op geestelijk, maatschappelijk en sociaal vlak speelt. Bron: NOS.
Basisinkomen
SOCIALE EVOLUTIE

Basisinkomen, veiligheidsnet voor de toekomst?

16-03-19: Francis Fukuyama: “Mensen ontlenen trots en waardigheid aan het feit dat ze betaald krijgen voor wat ze doen op een dag. Werk definieert onze identiteit. Als je gewoon geld krijgt dan haal je daar geen bevrediging uit. Daarom geloof ik helemaal niet in een basisinkomen. Het zal mensen niet gelukkig maken.” Bron: FD Futures.
Hanze-liga
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Hanze-liga,
zo gek nog niet

09-03-19: Frits Bolkestein: ‘De Britten denken over veel zaken hetzelfde als wij. Met wie moeten we straks na de Brexit optrekken? We staan dan alleen tegenover Duitsland en Frankrijk. Men praat over die Hanze-liga en dat vind ik zo gek nog niet (economische alliantie van kleinere Noord-Europese landen, door Nederland geïnitieerd). Mits goed gespeeld, kan het een belangrijke factor zijn voor de vrijhandelsgezinde landen’. Brussel is er niet blij mee. Bron: Trouw.
hittestress
DUURZAME EVOLUTIE

Hittegolven oceaan tasten leven aan

04-03-19: Hittegolven van de oceaan komen frequenter voor. Dat heeft gevolgen voor leven in en om de oceaan vanwege het verdwijnen van voedselbronnen. Er is een aanzienlijk verlies aan koraalriffen, zeegrassen en kelpbossen. Ze ondersteunen de diversiteit van het waterleven door beschutting tegen roofdieren te bieden, temperaturen te matigen en fungeren als voedselbronnen. Het ecosysteem verzwakt en herstelt soms niet meer. Bron: NewYorkTimes.

DUURZAME EVOLUTIE

De groene muur
in Afrika

04-03-19: In Afrika wordt hard gewerkt om een strook groen aan te leggen over de hele breedte van het continent om zo het oprukkende zand van de Sahara en de Sahel tegen te gaan. De ‘muur’ van bomen doorkruist 11 landen en moet zo’n 8.000 km lang worden. Het initiatief werd in 2007 gelanceerd door de Afrikaanse Unie.
patrijs
DUURZAME EVOLUTIE

Alarmbellen vogelbestand

02-03-19: De natuur van het platteland in Nederland is in gevaar. Volgens WUR holt de soortenrijkdom van de Antillen ook achteruit. Akker- en weidevogels dreigen in NL uit te sterven. Vooral bestrijdingsmiddelen, insectensterfte en verlies aan leefgebied zijn de oorzaak. Provincies hebben vaak geen reddingsplan. Vogelbescherming wil dat de provinciale politiek zorgt voor herstel van de boerenlandvogels in Gelderland, Utrecht, Zuid- en Noord-Holland. Bron: Vogelbescherming Nederland.
Boston, MA -- 06/16/16 -- Bill Gates speaks to reporters from STAT News in on June 16, 2016, in Boston, Massachusetts. (Kayana Szymczak for STAT News)
SOCIALE EVOLUTIE

Bill Gates droomt van wc’s

12-02-19: Bill en Melinda Gates steken geld in de ontwikkeling van een nieuwe generatie wc’s. Zo moeten ook arme mensen toegang krijgen tot goede sanitaire voorzieningen. Want meer dan 2 miljard mensen hebben geen toegang tot een fatsoenlijke wc en elke dag overlijden 800 kinderen vanwege gebrekkige sanitaire voorzieningen. Gates investeert in de ontwikkeling van nieuwe wc’s die geschikt zijn om te gebruiken in streken waar uitgebreide riolering ontbreekt. Bron: Bright.
janterlouw1
SOCIALE EVOLUTIE

Lelystad Airport, ramp in wording?

29-12-18: ‘Lelystad Airport moet uitbreiden. Goed voor 100 of 200 arbeidsplaatsen. Maar hoe zit het met de miljoenen mensen die er last van krijgen? Hoezo 40.000 meer vluchten van en naar Schiphol? We moeten juist minder vliegen! Wanneer zien politici in dat er iets moet veranderen? Men lijkt meer waarde te hechten aan economische winsten.’ Bron: Jan Terlouw verwijzend naar rentmeesterschap.
12-02-19: Het aantal zeearenden dat broedt in Nederland zit in de lift. Sinds 2014 is de groei van het aantal nestelende zeearenden versneld. De oorsprong van dit succes ligt in Flevoland. Bron: De Noordoostpolder.
insecten
VITALE EVOLUTIE

Afname insectensoorten

10-02-19: Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Uit de studie blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als zoogdieren, vogels en reptielen. In totaal daalt het aantal insectensoorten jaarlijks met ongeveer 2,5 procent. Vlinders, kevers en vliesvleugeligen, zoals mieren, hommels, wespen en bijen, behoren tot de meest bedreigde soorten. Zonder insecten, geen leven op aarde! Bron: Biological Conversation.
12-02-19: Partij van de Dieren wil plan B, want er is geen planeet B.
katan1
ZINVOLLE EVOLUTIE

Wetenschappers, bron van objectieve info?

09-02-19: Wetenschappers vinden niet alleen nieuwe gadgets uit. Ze moeten ook uitvinden wat gezond is voor ons, onze samenleving en onze planeet en daarbij niemand sparen. Maar wie samenwerkt met producenten van frisdrank, vlees of auto’s gaat dat niet doen. Het is hoog tijd dat wetenschappers hiermee stoppen en hun functie als bron van objectieve informatie herpakken. Bron: Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam.
bewustbrein
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Artificieel zelfbewustzijn

09-02-19: Hoewel filosofen en psychologen steggelen over de vraag wat nu precies zelfbewustzijn is, claimen Amerikaanse onderzoekers van de Columbia Universiteit dat ze een robot hebben gebouwd die erover beschikt. Hij kan beschadigingen bij zichzelf vaststellen en zichzelf oplappen. Het ontwikkelde algoritme lijkt verdacht veel op zelfbewustzijn. Bron: FD.
vr
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Gezondheidszorg omarmt Virtual Reality

09-02-19: Bij training maken piloten al langer gebruik van Virtual Reality (VR) en ook brandweermannen. Behalve voor grote bedrijven is VR ook voor de gezondheidszorg interessant, bijvoorbeeld voor de behandeling van stressstoornissen en fobieën. Een populaire gebruik  is robotchirurgie. De operatie wordt uitgevoerd door een robotinrichting – gecontroleerd door een menselijke chirurg. Daarmee worden risico’s en complicaties verkleind. Het gebruik van VR in de zorg is nu nog minimaal, maar dat zal zeker de komende jaren veranderen. Bron: FD.
basisinkomen
SOCIALE EVOLUTIE

Proef Fins basisinkomen mislukt/gelukt?

08-02-19: Basisinkomen zet mensen niet aan tot meer werk, blijkt uit een tweejarig Fins onderzoek. De ontvangers van het basisinkomen zijn wel gezonder en gelukkiger. Het oorspronkelijke plan van de Finse regering was om de basisinkomensregeling na twee jaar uit te breiden terwijl het probeert de aanhoudend hoge werkloosheid te bestrijden. De lessen die zijn geleerd vormen een solide basis voor de planning van nieuwe ambitieuze sociale experimenten, bijvoorbeeld van een negatieve inkomstenbelasting. Bron: NOS.
Greta Thunberg
DUURZAME EVOLUTIE

Greta Thunberg’s kritiek op steenkool

07-02-19: Zelfverklaarde klimaatactivist Greta Thunberg: “Duitsland heeft een ongelooflijke kans en verantwoordelijkheid om te stoppen met het verbranden van kolen. Als Duitsland dat zou doen, zou het een sterk signaal geven aan de wereld dat we moeten stoppen om dergelijke dingen te doen.” Ze vindt het onverantwoord dat Duitsland pas in 2038 wil stoppen met het verbranden van steenkool. Bron: Die Welt.
13-02-19: Een kwart van de Nederlanders  vindt de (politieke) discussie rond klimaatverandering overdreven. Zij zijn van mening dat het probleem niet zo groot is als veel wetenschappers denken. Bron: NU.
verkiezingen 20 maart 2019
SOCIALE EVOLUTIE

Volg je politieke hart, niet de marketing

02-02-19: Politieke marketing is in alle partijen doorgedrongen. Nederlanders worden opgedeeld in groepen. Het hokjesdenken neemt daardoor toe. Ook verdwijnt de ziel en de bezieling uit het politieke debat. Politiek – en dus ook politieke campagnes – is geen marketing, maar een oprechte manier om maatschappelijke problemen vanuit ideologische overtuigingen op te lossen. Niet uit politiek eigenbelang, maar in het algemeen belang. Nu wordt politiek alleen gebruikt om kiezers te winnen. Denk daaraan als je op 20 maart naar de stembus gaat.

DUURZAME EVOLUTIE

David Attenborough
tijdens Davos

21-01-19: Natuuronderzoeker David Attenborough waarschuwt dat de Hof van Eden niet meer bestaat. Hij drong er bij politieke en zakelijke leiders van over de hele wereld op aan om hernieuwde inspanningen te leveren om de klimaatverandering aan te pakken voordat de schade onherstelbaar is. Hij gaf toe zelf verrast te zijn door de snelheid waarop de schade aan het milieu tot stand is gekomen. Wat we nu doen, en in de komende jaren, zal de komende paar duizend jaar diepgaand van invloed zijn. Bron: The Guardian.
circulaire economie
DUURZAME EVOLUTIE

Weet jij
wat circulair is?

19-01-19: Negen procent van 1000 mensen weten wat circulair is. Driekwart van de Nederlanders heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Zeven op de tien vinden het een probleem dat grondstoffen opraken. Dat blijkt uit een peiling onder 1000 mensen van ABN Amro. Een kwart van de consumenten denkt dat producten goedkoper worden dankzij de circulaire economie. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Het kabinet trekt in 2019 22,5 miljoen euro extra uit voor duurzame en circulaire initiatieven. Bron: ABN Amro.
groene tuinen op daken
VITALE EVOLUTIE

Groen verdwijnt uit stad

12-01-19: “Het groen dat verdwijnt uit de stad is aanzienlijk”, ziet planoloog Mendel Giezen van de Universiteit van Amsterdam. “De afgelopen dertien jaar is er ongeveer 600 voetbalvelden aan groen verdwenen in Amsterdam.” Het gaat niet zozeer om parken en plantsoenen, maar het zijn de kleine stukjes natuur die verdwijnen, het zogeheten splintergroen. Het is bij nieuwbouwprojecten niet vanzelfsprekend dat het verdwenen groen terugkomt. Robbert Snep, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen: “De uitdaging die de steden nu hebben is om te verdichten én te vergroenen.” Steden met minste groen zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Utrecht. Bron: 1V.
Feitenkennis, boek van Hans Rosling
ZINVOLLE EVOLUTIE

Feitenkennis voor een positiever wereldbeeld

24-11-18: Wereldwijd leven er twee keer zoveel mensen in een democratie dan in 1980. Het percentage van de mensheid met veilig drinkwater is gestegen van 58 naar 88 en het aandeel 1-jarigen met minstens één vaccinatie is gestegen van 22 naar 88 procent. Zo daalde sinds 1980 het aantal landen met gelegaliseerde slavernij van 54 naar 3, en het aantal mensen dat per jaar omkomt door natuurrampen is in de afgelopen honderd jaar meer dan gehalveerd. Bron: boek Feitenkennis door de Roslings | Gapminder. Lees meer…
Tacare-programma van Jane Goodall Institute
VITALE EVOLUTIE

Gevecht tegen biodiversiteitsverlies

13-11-18: In 1994 lanceerde het Jane Goodall Institute het holistische Tacare-programma. Samen met Afrikaanse dorpelingen werkt het instituut aan de verbetering van de bodem, gezondheid, onderwijs, watermanagement. Verder aan verstrekking van microkrediet, informatie over gezinsplanning en aandacht voor onderwijs aan meisjes. De dorpelingen zijn partners in conservering geworden, zegt Goodall. Ze gelooft dat we een kleine kans hebben om de schade ongedaan te maken. Bron: Jane Goodall Institute.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd
RSS
Facebook
Facebook
LinkedIn

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?