EVOLUTIENIEUWS | headlines

ZINVOLLE EVOLUTIE

Het goede nieuws van de Evolutiegids is…

duurzaam & circulair, persoonlijk, sociaal, spiritueel, vitaal en zakelijk. De Evolutiegids maakt je leven rijker!
ideeenmakelaarskaartjes
SOCIALE EVOLUTIE

Ideeënmakelaars verbinden wijken

17-09-19: Er komt heel wat bij kijken om een goed idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Daarom gaan Arnhemse ideeënmakelaars vaker Arnhemse wijken aan elkaar te koppelen bij het verder uitwerken en uitvoeren van sociaal/maatschappelijke ideeën, bijvoorbeeld voor het opzetten van een buurtmaaltijd. Bron: Ideeënmakelaars Arnhem.
tinyhouse
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Tiny houses nu ook in Arnhem

17-09-18: Volkshuisvesting Arnhem gaat samen met projectontwikkelaar KondorWessels Projecten tiny houses realiseren in Stadsblokken-Meinerswijk. De kleine huisjes zijn bedoeld voor alleenstaanden tussen 23 en 30 jaar die echt daar willen wonen. Bron: Volkshuisvesting.
nestle
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Nestlé wil ontbossing tegengaan

15-09-18: Voedingsmiddelengigant Nestlé (o.a. gevestigd in Nunspeet) gaat ontbossing rond palmolieplantages vanuit de ruimte in de gaten houden. Nestlé legde in 2010 vast dat er over twee jaar geen ontbossing meer mag voorkomen bij zijn toeleveranciers. Bron: Nestlé.
verzorgingsstaat
SOCIALE EVOLUTIE

Decentralisatie bedreigt verzorgingsstaat

14-09-18: Het boek en onderzoek ‘De verhuizing van de verzorgingsstaat’ toont tekort aan professionaliteit, democratie, zelfredzaamheid en solidariteit. Bij zelfredzaamheid schort het aan drie zaken: je problemen zelf oplossen, het eigen netwerk aanspreken, maar óók professionele hulp vragen. Familie en vrienden inschakelen blijkt lastig te zijn. Cliënten en professionals blijken wel tevreden te zijn over het maatwerk van nieuwe wijkteams en onderlinge steun. Profs zijn minder geëquippeerd en er is weinig ruimte voor kritiek op het beleid. Bron: Sociale vraagstukken.
spraaktech
SOCIALE EVOLUTIE

Spraaktech, volgende kwantumsprong in de evolutie

10-09-18: Spraaktechnologie kan de volgende kwantumsprong in de evolutie zijn. Waar je vroeger slechts enkele honderden woorden kon gebruiken, zijn er nu oneindig veel mogelijkheden. Bovendien wordt spraaktechnologie op meer toestellen gebruikt. De toepassing – bijvoorbeeld bij klantencontact – is onbegrensd. De nieuwste op spraak gebaseerde technologie zal de maatschappij net zo veranderen als destijds internet. Bron: Die Welt.
schouten
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Landbouw in 2030 duurzaam

08-09-18: Het kabinet wil dat de land- en tuinbouw duurzaam zijn in 2030. Er is een omslag in denken nodig voor deze kringlooplandbouw: minder weggooien, efficiënt grondstoffengebruik, betere prijs, minder energieverbruik. NL is nu de tweede landbouwexporteur ter wereld en dat moet zo blijven. Boeren willen vergroenen als de staat hen steunt. Bron: Planbureau voor de Leefomgeving.
volkertengelsman
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Duurzame troonrede 2018

06-09-18: Een innige samenwerking tussen financiële en duurzame wereld kan een nieuwe economie opleveren, zegt duurzaam nr. 1 Volkert Engelsman van Eosta. Hij voorspelt in de duurzame troonrede 2018 dat artsen in 2040 patiënten eerst voedingsadvies geven voordat er medicijnen worden uitgereikt. Kennis van natuurlijk, sociaal en spiritueel kapitaal zal vast bestanddeel van het academische curriculum zijn. Eten en koken zijn onderdeel van het basisonderwijs en supermarkten zijn uitgegroeid tot lokale gezondheidscentra. Bron: Duurzame troonrede 2018.
toeter
SOCIALE EVOLUTIE

Maatschappelijke impact prijs

06-09-18: De Volksbank voert de Management Scope Corporate Impact Index aan, de prijs voor de onderneming met de grootste maatschappelijke impact van Nederland. De financiële instelling, ontsproten uit SNS Reaal dat zich in crisistijd negatief in de kijker speelde, spant zich in om positieve maatschappelijke impact te behalen. Op plaats 2 staat DSM, gevolgd door ABN Amro. Bron: Management Scope.
honger
SOCIALE EVOLUTIE

Topuniversiteiten tegen honger

05-09-18: UC Davis, Cornell University, China Agricultural University, University of Sao Paulo en Wageningen University & Research gaan samen honger bestrijden. De samenwerking is in eerste instantie gericht op onderwijs met speciale aandacht voor de uitwisseling van studenten en medewerkers; fase twee behelst samenwerking in onderzoek. Bron: WUR.
inscience
ZINVOLLE EVOLUTIE

InScience Nijmegen wetenschapsfilmfestival

05-09-18: Op 7 november begint het vijfdaagse InScience wetenschapsfestival in LUX Nijmegen. President José van Dijck van de  Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, directeur Robbert Dijkgraaf van het Institute for Advanced Study Princeton en nobelprijswinnaar Ben Feringa hebben zich als ambassadeurs aan het festival verbonden. Bron: InScience
manager
ZAKELIJKE EVOLUTIE

Onderzoek kwaliteit management in NL

04-09-18: De Nederlandse industrie laat veel geld liggen door slecht georganiseerd management, aldus Rijksuniversiteit Groningen en Rabobank. Wat opvalt is dat Nederlandse bedrijven goed scoren op het gebied van operaties, oftewel lean-management. Het Nederlandse bedrijfsmanagement staat op de zesde plaats achter de VS, Zweden en Duitsland. Goed, maar niet top. Bron: Rabobank.
sdg
SOCIALE EVOLUTIE

SDG-conferentie roept op tot samenwerking

03-09-18: Tijdens de SDG-conferentie in Wageningen riep Paul Polman van Unilever op tot samenwerking, goed leiderschap en beleid in de productieketen. De panelleden zien veel mogelijkheden om de jeugd erbij te betrekken. De beslissingen moeten met de jeugd worden genomen en niet over hen. Bron: WUR.
drijvendzonnepark
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Drijvend zonnepark Lingewaard is grootste

31-08-18: Met een oppervlak van 1,6 hectare en 6150 zonnepanelen is het drijvende zonnepark in de Lingewaard op dit moment niet alleen het grootste van het vaste land van Nederland, maar zelfs van Europa. Alleen in Engeland ligt er een groter zonnepark van 23.000 panelen. De verwachte stroomproductie van het zonnepark in Lingewaard is 1,75 miljoen kilowattuur. Dat is voldoende voor ruim 600 huishoudens. Bron: Gelderland.
windmolen
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Haalt Gelderland duurzame doelstelling?

30-08-18: Gelderland doet het goed wat betreft windenergie. De doelstelling is wel ‘lastig’ te halen, aldus de provincie. Om de 230,5 megawatt te halen moeten plannen  samen met bedrijven, burgers, organisaties en instanties opgetuigd worden. Gelderland heeft namelijk een sterkere ambitie dan die van het Rijk: een afname van 55 procent CO2 in plaats van 49 procent. Daarvoor zijn 8.880 windmolens nodig. Zouden de Gelderlanders kiezen voor alleen maar zonnepanelen, dan zijn er 12 miljoen daken van 40 vierkante meter nodig.
insecten
VITALE EVOLUTIE

Insectenteelt wordt
hot

29-08-18: Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voorziet opkomst insectenteelt. Het is milieuvriendelijker dan de traditionele veeteelt, omdat veel minder land, water en voedsel nodig is. Broeikasgassen zijn daarbij beduidend lager. Ze wijst wel op het welzijn van insecten, waar bedrijven rekening mee moeten houden. Er zijn al boeren die willen omschakelen. 
doorbraak
SOCIALE EVOLUTIE

In de Achterhoek willen ze de wereld verbeteren

24-08-18: Twaalf Achterhoekse vrijdenkers willen met De Doorbraak grenzen en patronen doorbreken. Naast Alberse en Rijssen zijn onder meer landschapsarchitect Nico Wissing, ondernemer Hans van den Hurk, huisarts Annemarie de Boer en boer en voedseldeskundige Maurits Steverink  dragers van De Doorbraak. Stuk voor stuk idealisten die geloven in een betere wereld. De startbijeenkomst over het manifesteren van je idealen is op 16 september en 28 oktober om 15.30 uur in de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Bron: Doorbraak op Facebook.
ijsberg
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Plastic Free Ocean programma

19-08-18: Een groeiende groep social-media influencers wereldwijd dringt er bij de industrie op aan om plastic voor eenmalig gebruik te verbieden. WNF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Het Plastic Free Ocean accelerator-programma is een gezamenlijk initiatief van WWF-NL eImpact Hub Amsterdam om de stroom van plasticvervuiling naar de oceanen te verminderen. Oud plastic kan bijvoorbeeld als grondstof worden gebruikt voor 3D-printers. Bron: WWF-NL.
mariakuznetsova
DUURZAME  & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Eerste kledingbieb in Gelderland

17-08-18: Maria Kuznetsova runt de eerste kledingbibliotheek in Gelderland en omgeving. Het concept van de Outfit Library LESS in Arnhem is simpel. Je kunt lid worden en je mag drie kledingstukken per keer lenen. Klanten kunnen er bijvoorbeeld ook via workshops en lezingen inspiratie opdoen over een duurzame levensstijl, persoonlijke stijladviezen ontvangen en leren over de wereld achter het hergebruik van kleding. Bron: outfitlibraryless.nl.
agefriendly
SOCIALE EVOLUTIE

WHO kiest Senior Friendly Community

16-08-18: De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is zo onder de indruk van ‘Senior Friendly Communities’ dat ze het grensoverschrijdende project voor senioren in de Euregio Maas-Rijn heeft benoemd tot voorbeeld voor Europa. In dit project werken 9 euregionale partners en 31 gemeenten in de Euregio Maas-Rijn samen aan een seniorvriendelijke omgeving. Doel is om senioren met dementie en ouderdomsdepressie zo lang mogelijk te laten deelnemen aan de samenleving. Bron: Universiteit Maastricht.
boyanslat
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Ocean Cleanup gaat van start

11-08-2018: De eerste plasticvanger van The Ocean Cleanup van bedenker Boyan Slat wordt 8 september 2018 voor de kust van San Francisco in het water gelaten. Zestig schepen zullen in vijf jaar tijd de helft van de plastic soep opruimen. Tegelijkertijd wordt bekeken hoe het opgevangen plastic kan worden gerecycled. Slat gelooft meer in technologische oplossingen dan in bewustwording.
oceaankam
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Duitse architect ontwerpt kam voor plastic soup

15-08-18: Pacific Garbage Screening (PGS) is een nieuwe oplossing om de plastic soup te verwijderen.  De Duitse architect Marcella Hansch kwam op het idee van de oceaankam. Het ingezamelde plastic wordt gebruikt voor verbranding waarmee energie wordt opgewekt. Bron: Engineersonline.nl
urbanoasis
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Urban Oasis in de Achterhoek

11-07-18: Urban Oasis is een idee van landschapsontwerper Nico Wissing. In het stadspark van slechts 300 vierkante meter krijgen een breed scala aan schone technologieën en biodiversiteit een plek. Zo komen er installaties om fijnstof af te vangen en drinkwater van regenwater te maken. Het eerste stadspark wordt door Nico Wissing op DRU Industriepark in Ulft ontwikkeld. Het idee moet de Achterhoek internationaal op de kaart zetten.
waterreturn
DUURZAME & CIRCULAIRE EVOLUTIE

Duurzaam water
Eerbeek

02-07-17: Meer dan 25 organisaties werken samen aan de grootste circulaire regio van Nederland. Met dit project zorgt de Eerbeekse papierindustrie (DS Smith Paper De Hoop, Mayr-Melnhof en Neenah Coldenhove) ervoor dat hun afvalwater wordt gezuiverd en wordt hergebruikt. Het vrijkomende biogas wordt teruggeleid en gebruikt als brandstof voor de eigen energievoorziening. Bron: Brummen.

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Lift Your Life & Your World & Share it!

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?