ACTION FOR HAPPINESS | beweging voor welzijn

9 juli 2018 | Mary Span | Evolutiegids

Action for Happiness: beweging voor welzijn

Action for happiness, het streven naar geluk is van deze tijd. Maar jezelf overgeven aan materieel vermaak als levensstijl leidt niet echt tot geluk. Het maakt het leven oppervlakkig en geeft voedsel aan je lagere natuur. De kritiek op de moderne economie resulteert steeds vaker in bewegingen voor het juiste. Action for Happiness is er een van.

De wereldwijde beweging Action for Happiness is in 2011 in Engeland opgericht door Geoff Mulgan (sociaal innovator), Professor Lord Richard Layard (econoom) en Anthony Seldon (onderwijskundige). Het authentieke kenmerk van een samenleving zou het welzijn van de mensen moeten zijn in plaats van louter financieel profijt. Daarom is het van belang om een alternatief te vinden voor de dominante gerichtheid op financieel gewin. Dat alternatief is Action for Happiness.

Anker
Religie bood voor veel mensen in het verleden een anker, nu proberen mensen een houvast te vinden in materieel gewin. Dat was een reden om Action for Happiness te starten, een beweging die laat zien hoe we ons leven zin kunnen geven en hoe we anderen goed kunnen behandelen. 
Bij de toetreding tot Action for Happiness beloven mensen plechtig dat ze zullen proberen om de wereld om zich heen gelukkiger te maken. Dat betekent actie ondernemen! En dat betekent werken aan betere werkplekken, scholen, gemeenschappen of buurten.

Discussie
Omdat de beweging meer dan honderdduizend leden telt zit het geheim in kleine groepen waarin mensen elkaar persoonlijk kennen. Iedereen kan een lokale groep beginnen en ze zijn overal in de wereld te vinden. Elke bijeenkomst begint met een paar minuten om mindfulness te beoefenen en dankbaarheid te uiten. Centraal staat een discussie. Aan het slot van de bijeenkomst kiezen de deelnemers voor een goede daad die ze willen verrichten. Bijvoorbeeld boodschappen voor een zieke in de buurt doen of contact maken met iemand die eenzaam is.

Exploring What Matters
In Exploring What Matters, het belangrijkste programma van Action for Happiness komen mensen acht weken bij elkaar. In elke sessie discussiëren de deelnemers over een enkele vraag. Ze beginnen met: ‘Wat is echt belangrijk in het leven?’ en spreken daarna over de vraag: ‘Wat maakt ons echt gelukkig?’ Daarna volgen sessies over het omgaan met weerstand, over het onderhouden van goede relaties, over het zorgen voor elkaar en over de vraag hoe je werkplekken en gemeenschappen creëert waarin mensen gelukkig zijn. Het geheel eindigt met de vraag: ‘Hoe creëren we een gelukkiger wereld?’

Dalai Lama
Action for Happiness
is een non-profit organisatie en heeft geen religieuze of politieke voorkeur. Action for Happiness wordt ondersteund door vooraanstaande deskundigen en deelt inzichten vanuit (positieve) psychologie, onderwijs, economie en sociale innovatie. De Dalai Lama is de patroon.

Mary Span is publicist en trendjournalist van e-magazine De Evolutiegids en auteur van het boek Zinvolle [w]evolutie.

AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 180709
Trendjournalist/publicist/auteur. Hou ervan je te inspireren en te activeren voor zinvolle evolutie in leven en werk,
bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
Farm to Table Movement: het goede leven

Farm-to-Table Movement

Intuïtief eten, wonen én leven van het land. De ultieme Foodie is er maar wat blij mee.

slow

Slow Science Movement

Wetenschappers willen meer tijd om te onderzoeken en na te denken.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?