10 ENERGIZERS VOOR NIEUWE IDEEËN | persoonlijke evolutie

10 Energizers voor nieuwe ideeën bij de Evolutiegids

10 maart 2020 | Mary Span | Evolutiegids
10 Energizers voor nieuwe ideeën

Door de digitalisering van de samenleving – waardoor iedereen via internet toegang heeft tot leren – is een schoolopleiding niet meer voldoende. Creativiteit wordt meer en meer gevraagd, maar we leren enkel onze linker hersenhelft te gebruiken. Wat kun je doen om creatiever te worden?

 Digitalisering en technologisering van de maatschappij veranderen de manier waarop we werken fundamenteel. De taken die we uitvoeren en de kennis en vaardigheden die nodig zijn, veranderen daardoor sterk. Hoewel Nederland vergeleken met andere Europese landen nog goed scoort op onderwijs, richt de meerderheid van de werkenden in onderwijsprogramma’s zich op de korte termijn. De kennis en vaardigheden die we op school en tijdens onze studie hebben geleerd, verouderen sneller naarmate de snelheid van technologische verandering toeneemt. 

Leer beide hersenhelften te gebruiken
Het onderwijs steekt veel energie in het versterken van onze linker hersenhelft van de ratio en niet in sociale intelligentie en innerlijke wijsheid. Leg evenveel nadruk op de fysieke, emotionele, mentale en spirituele terreinen van je leven. Het lijkt mij dat we mensen trainen voor de verkeerde vaardigheden. Wat echt waarde heeft, is ons vermogen om fysiek en emotioneel met andere mensen om te gaan en om onze innerlijke wijsheid in te zetten. We praten wel over een snel veranderende wereld, maar we anticiperen er te weinig op. In wezen is het onderwijssysteem opgezet met het idee dat er overal een antwoord op te vinden is. We leren mensen om in hokjes te denken en leiden ze in hokjes op. We leren ze niet om integraal te zijn en dus beide hersenhelften te gebruiken. Er zijn namelijk verschillende antwoorden denkbaar. Als we een innovatiecultuur willen, dan zullen we afwijkend denken en doen moeten stimuleren.

Leer anders denken
Voor serieuze innovatie heb je niet het Chinese groepsdenken nodig, maar mensen die onafhankelijk van anderen durven te staan en die kopieergedrag ontwijken door zélf anders te denken. Heb de moed om een andere richting uit te gaan. De meeste mensen hebben geen geweldige ideeën op het werk, omdat ideeën de voorkeur geven aan niet-werkomgevingen. Dat betekent dat het beter is om uit je systeem te stappen. Bijvoorbeeld door de mobiele telefoon weg te leggen, de natuur in te gaan of de stilte op te zoeken. Maar bedenk: grote ideeën hebben tijd nodig.

Leer trends kennen
Als je iets wilt verkennen dat onbekend is, is het handig om de trends te kennen. De belangrijkste megatrends zijn: globalisering, verstedelijking, digitalisering, personalisering, individualisme, milieuverandering, duurzaamheid, schulden, vitaliteit, ouder worden, angst, machtsverschuiving naar het oosten en lokalisering.

Leer in de trage modus te zijn
Hoe kun je diep nadenken wanneer je voortdurend worden onderbroken door een overvloed aan e-mails en een stortvloed aan informatie? Hoe kunnen nieuwe ideeën worden geboren als je nooit een probleem weglegt, stilstaat of goed slaapt? Hier is mijn suggestie. Lig wat langer in bed, ga wandelen of lees langzamer. Dan kom je in de trage modus en krijgen ingevingen de kans om op te komen.

Hier is mijn top 10 voor het krijgen van nieuwe ideeën:

  1. Je moet vrij zijn voor goede ideeën. En passie voor iets hebben. Da’s belangrijk. Zorg voor een rustige geest en verwijder dingen om je heen die je niet nodig hebt.
  2. Een verblijf aan zee of op het water maakt dat je loskomt van de waan van de dag. Je wordt je ervan bewust dat er ook een andere wereld bestaat dan de wereld van de digitalisering. Het stromende water maakt dat je in een andere modus komt. Een goede gelegenheid voor mooie ideeën.
  3. Beweging is ook goed. Probeer dat te doen wat je eerste ingeving is: bijvoorbeeld wandelen, rennen of auto rijden. Maar misschien heb je betere ideeën.
  4. Zorg voor een horizon, een vergezicht. Een kamer met een geweldig uitzicht helpt al. Dat verheft je denken.
  5. Draai het eens om. Als de originele vraag bijvoorbeeld is ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat er minder mensen in de file staan?’. Dan keer je de vraag om naar  ‘Hoe zorg ik ervoor dat er meer mensen in de file staan?’. Op deze manier daag je het brein uit om dingen op een andere manier te bekijken.
  6. Geef je brein de broodnodige rust. Doe aan mindfulness of meditatie. Of neem een langere pauze en zorg voor voldoende slaap. Een reden waarom je geen ideeën krijgt, is dat je motieven uit een negatieve emotie voortkomen, bijvoorbeeld hebzucht of jalouzie. Misschien vrees je het alternatief. ‘Ik moet meer ideeën hebben, anders kom ik niet verder in m’n werk.’ Je geeft dan de meest intense aandacht aan de angstige gedachte in plaats van het genereren van nieuwe ideeën. Je blijft dan vastzitten in je wilskracht. Doe wat je kunt om je goed en harmonieus te voelen. 
  7. Denk eens na over de tools die je dagelijks gebruikt. Leg die eens aan de kant. Pak een stuk papier en een potlood en ga tekenen. Dat is iets anders dan je misschien gewend bent. Als je je handen aan het werk zet, wordt je verbeeldingskracht aangesproken.
  8. Ga liggen. Op een bed of bank en laat jezelf tot rust komen. Je kunt je verstand leren tot rust te komen en bij de ervaring van het moment te komen. Wanneer je ontspant in het NU, kunnen inzichten en ideeën tot je komen. Gebruik daarbij geen wilskracht. Iets forceren wijst erop dat je niet meer in de flow bent. Als je met wilskracht aanstuurt op een eindresultaat, zal het veld om je heen je vertragen met dezelfde hoeveelheid energie die jij te veel hebt geïnvesteerd. Dus ontspan…
  9. Kijk goed of je ergens dingen vasthoudt. Als je merkt dat je jezelf niet voldoende ruimte geeft, probeer dan vaker met anderen in gesprek te komen en jouw gedachtengang met ze te delen. Praat eens met vreemden of met iemand die het niet met je eens is. Of kruip eens in de huid van iemand anders. Denk er eens over na wat jij ervan kunt leren.
  10. Ga op zoek naar trends in een vakgebied waar je niet in thuis bent. Of lees een (vak)tijdschrift op een voor jou onbekend terrein. Wellicht spoort het je aan om nieuwe ideeën te visualiseren.

Het meeste werk dat je in het leven doet, kan onopgemerkt blijven of z’n doel missen. Helemaal niet erg. Focus daarentegen op je ontdekkingsreis en ontdek het plezier dat je daarin vindt. Verwacht geen staande ovaties, maar richt je op het vinden van jouw graal.

Join the [w]evolution
AUTEUR MARY SPAN | ©EVOLUTIEGIDS | 200310
Trendjournalist/publicist. Hou ervan je te inspireren en te activeren
voor zinvolle evolutie in leven en werk, bouwend aan een wereld van nieuwe mogelijkheden.
de onzichtbare vrouw van Caroline Criado Perez

De dodelijke waarheid van onzichtbare vrouwen

Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy’s, verhalen en nieuw onderzoek samen in haar boek Onzichtbare vrouwen.

persoonlijke evolutie

Het geheim van persoonlijke evolutie

Als je de crisis in je leven diep genoeg voelt en je de ernst van verandering werkelijk inziet, dan kun je je richten op de oorzaken. Leer het geheim van evolutie kennen.

COPYRIGHT | PRIVACY |CREATED BY MARY SPAN | ARCHIEF

CONTACT US

We zijn momenteel niet aanwezig. Je kunt ons een e-mail sturen, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?